Lessen

Elke dinsdag en donderdag in het Heesterhonk

Hans en Dorrie Dinsdag:
Lindy Hop en Balboa met Hans & Dorrie

19.45 uur: Zaal open. Indansen
20.00 uur: Balboa Beginners/Intermediate
21.00 uur: Vrij dansen voor alle niveaus
21.15 uur: Balboa Gevorderden
22.30 uur: Zaal dicht.

Donderdag:
Lindy Hop met Robert & Chantal
Robert en Chantal

19.30 uur: Zaal open. Indansen
19.45 uur: Lindy Hop Absolute Beginners
20.45 uur: Vrij dansen voor alle niveaus
21.15 uur: Lindy Hop Intermediate / Intermediate-Advanced
22.15 uur: Vrij dansen voor alle niveaus
23.00 uur: Zaal dicht.

Wanneer start een nieuwe cursus voor beginners?

Eens per jaar starten wij met een nieuwe beginnerscursus: in januari op de eerste dinsdag of donderdag na de kerstvakantie. Hou voor de exacte details onze facebook-pagina in de gaten.

N.B.: Onze beginners-cursussen blijken de afgelopen jaren zo populair dat we helaas wachtlijsten hebben moeten instellen. Voor zowel volgers, leiders als koppels. Soms is er nog wel eens plaats voor een enkele volger of enkele leider. Mochten er gedurende de eerste lessen cursisten afvallen, nemen wij contact op met de mensen bovenaan de wachtrij. Kijk ook eens op op onze pagina met links voor lindyhop lessen bij bevriende lindyhop omgevingen in de "regio".

De beginnerscursus duurt 10 weken, 1 les op elke donderdag van 19u45-20u45. Daarna is het vrijdansen voor 30 minuten voor alle niveaus, waarna er gevorderdenles (Intermediate / Intermediate-Advanced) van 21u15 tot 22u15 is. Dan is er 45 minuten vrij dansen voor alle niveaus, totdat om 23u00 de zaal sluit.
Op dinsdagen is vanaf 19u45 de zaal open, en start de Lindy Hop Beginners-Intermediate / Intermediate les om 20:00. Om 21:00 is er vrij dansen voor alle niveaus tot om 21u15 de Balboa-les begint. Na een kwartier uitdansen sluit om 22u30 de zaal.

top

Wat kost het?

Weinig! Tot op heden circa EUR 2,50 per les, dus daarvoor hoef je het niet te laten. De 10-lessen beginnerscursus in januari is daarmee 25,- per persoon. De vervolgseizoenen (maart tot zomervakantie, en september tot kerstvakantie) zijn meestal ca. 15-20 lessen en komen daarmee op ca 40,- tot 50,- per persoon.

Wij zijn geen dansschool, geven les zonder winstoogmerk en hanteren dus geen commerciele tarieven. We willen niet meer vragen dan we nodig hebben voor het dekken van de kosten om lindyhop en balboa les te geven. Mochten we toch een beetje over blijken te houden, dan stoppen we dat liefst terug in Lindy Hop Eindhoven zelf, denk bijvoorbeeld aan aankleding van de zaal, of het inhuren van een live swingband op een dansavond.

top

Wat gebeurt er na de 10-lessen beginnerscursus?

Dan volgt les 11 en gaan we met dezefde groep gewoon door op elke dinsdag (cq. donderdag) tot de zomervakantie start, uiteraard voor wie er nog steeds plezier aan beleeft. Voor wie dat niet het geval is eindigt de cursus met les 10. Meestal is les 10 onze afsluitende dansavond, en wordt er geen les gegeven maar van 20u00 tot 23u00 verzorgt onze DJ de hele avond dansmuziek en kan er vrij gedanst worden. Ook kan er individuele hulp gevraagd worden aan de docenten, en meestal zijn de gevorderden ook graag beschikbaar om je te helpen en tips te geven als je dat wil.

Onze ervaring leert dat de meeste mensen gewoon doorgaan na les 11, maar dat er ook altijd een aantal mensen besluiten dat het toch niet voor hun is. Meestal is de reden dat de swing-jazzmuziek hen niet ligt, en ze een voorkeur voor de boogie-woogie en/of rock'n roll muziek hebben. Deze mensen gaan vaak dan ook door met swingdansen bij een andere dansgroep die meer op die stijlen gericht zijn.

top

Hoe groot zijn de lesgroepen?

De lesgroote varieert, maar zit gemiddeld op ca 10-12 paren. Met uitschieters naar beneden in vakantietijden en uitschieters naar boven aan het begin van het jaar (bij de start van de nieuwe beginners cursus).

top

Waarom geven jullie niet vaker dan 1x per jaar een beginnerscursus?

Omdat de docenten daar, jammer genoeg, de tijd en energie niet voor hebben. Lindy Hop Eindhoven is namelijk geen dansschool, maar bestaat louter uit enthousiaste hobbyisten die uit liefde voor de dans deze willen doceren aan anderen.

Robert & Chantal geven slechts 1x per week les en alleen op donderdag, Hans & Dorrie alleen op dinsdag, en dus niet op andere dagen en noch vaker in de week, omdat zij allen ook gewoon werken, en ze dit graag als hobby willen houden die energie geeft omdat ze het er zelf plezier in hebben, in plaats van een tweede baan erbij die uiteindelijk meer energie kost dan die geeft. Op deze manier blijft het voor hun ook leuk, en behouden zij hun enthousiasme, zodat ze lekker door blijven gaan met les geven!

top

Waar wordt er nog meer lindy les gegeven?

Op www.lindyhop.nl , de landelijke website van lindy-hoppers die ook door vrijwilligers wordt onderhouden, kun je zien wie er waar in Nederland allemaal lindy hop les geeft.

Ten tijde van dit schrijven is dat in elk geval in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Breda, Rotterdam en Delft en soms ook in Castricum, Arnhem en Gouda. In "de regio" West-Europa is ook Lindy Hop te vinden in Münster (D, achter Enschede), in Düsseldorf, Keulen, Freiburg, Frankfurt en in Brussel, Antwerpen en Gent. Maar London, Edinburgh, Parijs, Hamburg, Berlijn, München, Toulouse, Barcelona en Lanzarote zijn ook locaties waar regelmatig dansers van Lindy Hop Eindhoven te vinden zijn. In elk land zijn wel lindy hoppers te vinden, van Argentinie tot Slovenie en Moskou, van Scandinavie via de Balitsche staten tot Singapore, Korea en Japan, van Canada en de VS tot Australië. In elk land zijn Lindy Hoppers een relatief kleine enclave swingdansers, die elkaar via flyers en het internet weten te vinden en opzoeken. International reizen is dan ook altijd heel makkelijk, want overal woont wel een lindy hopper die je in zijn omgeving wegwijs kan maken!

top

Kunnen jullie ook in/dichterbij mijn woonplaats les komen geven?

Nee, dat kan helaas niet. Dat wil zeggen, in elk geval niet op wekelijkse basis. Zoals al bij eerdere antwoorden gesteld, bestaat Lindy Hop Eindhoven uit hobbyisten die met name met de dans bezig zijn om er energie van te krijgen, wij zijn geen commerciele dansschool noch professionele docenten.

In uitzonderingsgevallen willen sommige van de Lindy Hop Eindhoven (LHE) dansers wel eens een proefles geven. Maar meestal kiezen we daar alleen voor als het ook voor Lindy Hop Eindhoven interessant is: d.w.z. als LHE daarmee een grotere bekendheid kan krijgen in Eindhoven en omstreken. Op deze manier voedt het de groep dansers, zonder een extra belasting te leggen op de docenten.

top

Kan ik een les inhalen als ik er een mis?

Nee, dat gaat helaas niet. Wij weten dat dit bij dansscholen vaak gebruikelijk is, maar wij zijn geen dansschool, en geven elk afzonderlijk niveau alleen op één avond van de week les. Meer niveaus/tijdstipen/dagen zijn er niet.

top