De muziek: Swinging Big Band Jazz

Swingmuziek: van Count Basie tot Caro Emerald

In de jaren '30 waren Count Basie, Ella Fitzgerald en Benny Goodman geliefde musici voor swingdansers en lindy hoppers. Nu is Caro Emerald van de partij met o.a. de nummers "That Man" en "Back it up". In de video van haar clip "That man" komen lindy hoppers Niels en Charly als dansende silhouetten in beeld. Neem eens een kijkje:Benny Goodman was "The King of Swing" gedoopt in de tweede helft van de jaren '30 in de VS. Hier een leuke clip met de californische lindy hop dansers Dean Collins en Jewel McGowan (Band start bij 0:17, en komt op gang bij 0:30), uit de film "The Powers Girl" (1943).Waar vindt ik geschikte Lindy Hop muziek waar ik als beginner goed op kan oefenen?

Bij de CD-zaken met een wat groter jazz assortiment. Een online-favoriet van DJ Robert is www.cdbaby.com, met name voor de onbekendere labels.
Een goede eerste cd voor beginners is: Jonathan Stout and His Campus Five: "Moppin'& Boppin'" Iets minder geschikt voor beginners, het is al wat snel, maar geeft wel een goed beeld van lindy hop muziek: George Gee And The Jump Jivin' Wailers : "If Dreams Come True"

Lindy-Hopmuziek is jazzmuziek, en specifieker nog swing-jazz uit het bigband-tijdperk: late jaren '20 tot vroege jaren '40. Benny Goodman en Count Basie bijvoorbeeld, maar Diane Krall en de recente cd's van de duitser Roger Cicero zijn ook heel geschikt. Soms is er in de huidge top 40 ook af en toe een geschikt nummer waar je goed op kunt lindy-en.

Glenn Miller en ook Michael Bublé zijn minder geschikt voor Lindy Hop, het is misschien wel swingmuziek, maar van na de Lindy-Hopperiode, en missen de juiste vibe/feel/cadans om goed op te kunnen Lindy Hoppen. Hetzelfde geldt voor (piano)boogie-woogie muziek uit de jaren '40 en de rock'n roll muziek uit de jaren '50 en '60 zoals, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Little Richard. Ook niet geschikt voor lindy, maar juist meer voor Boogie-Woogie en Rock'n Roll (en gewoon swingen op Jukebox muziek).

Wat is het verschil tussen Jazz en Swing?

Jazz is de naam voor een hele brede muziek stroom, die loopt van New Orleans en Dixieland Jazz (de dweilorkesten op jazzfestivals bijvoorbeeld) via Hot en Gypsy Jazz (Raisa, soms ook het Rosenberg Trio) met Klezmer invloeden, Bepop en Miles Davis free jazz tot en met hedendaagse souljazz varianten. Daartussenin heeft elke tijdsperiode zijn eigen stroming gekend.De swing jazz ontstaat in de jaren 20 na de Charleston periode en loopt tot in de vroege jaren 50 als de Bebop er definitief een einde aan maakt.